Szkoła Podstawowa w Chocianowie wzięła udział w ogólnopolskim konkursie „Stołówkowo, czyli smacznie i zdrowo”, którego celem było propagowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci, które korzystają z obiadów serwowanych w szkołach.
Zadaniem w konkursie było przygotowanie autorskiego trzydaniowego „menu stołówkowego”, uwzględniając przy tym wskazówki żywieniowe i kulinarne oraz obowiązujące w tym zakresie przepisy prawa.
Podstawówka z Chocianowa zaproponowała w menu:
Zupę kalafiorową z natką pietruszki na rosole. Filet z dorsza parowany w ziołach z fasolką szparagową oraz warstwowy deser jogurtowy z miodem, bananem i rodzynkami.
Pracownice kuchni przy szkole podstawowej ze wsparciem kierownika stołówki Marzeny Jessa oraz koordynatora zespołu do spraw zdrowia Barbary Borawskiej, przygotowały konkursowe menu obiadowe.
Szkoła zajęła 9 miejsce, spośród 15-tu najlepszych zgłoszeń. W nagrodę placówka otrzyma zestaw sprzętu gastronomicznego do wyposażenia szkolnej kuchni o łącznej wartości 500 zł netto każdy zestaw.
W skład każdego zestawu wchodzić będzie: jeden blender TEFAL, jeden zestaw noży kuchennych DICK, jedna patelnia TEFAL, dziesięć fartuchów z logo NESTLE Professional.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz