Prebiotyki to żywe mikroorganizmy, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie człowieka. Są stosowane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, a ich korzystne działanie wynika z faktu, że ich obecność w jelicie grubym wykazuje właściwości ochronne. Ich podstawowa funkcja, jaką jest namnażanie pożytecznych bakterii w jelicie, związana jest z powstawaniem kwasów tłuszczowych, tj. kwasu masłowego, octowego i propionowego, produktów fermentacji zachodzących w jelicie grubym.
Wytwarzanie w organizmie kwasów skutkuje obniżeniem pH jelit, które utrzymuje homeostazę mikroflory jelitowej. Prebiotyki Vianesse sprzyjają rozwojowi prawidłowej mikroflory jelitowej, co w konsekwencji zapobiega chorobom jelit i poprawia stan zdrowia całego organizmu. Ponadto prebiotyki znalazły zastosowanie również w celach terapeutycznych oraz w przypadku różnych zaburzeń, jako czynnik wspomagający i stymulujący regenerację jelit w okresie rekonwalescencji.
Perystaltyka to rodzaj mimowolnego ruchu mięśni, który występuje w układzie pokarmowym. Zaczyna się w gardle podczas połykania i kontynuuje przemieszczanie pokarmu i płynów w całym przewodzie pokarmowym. Można myśleć o swoim przewodzie pokarmowym jak o szeregu wydrążonych narządów połączonych ze sobą, tworząc jeden długi – wyłożony mięśniami i nerwami – korytarz. Kiedy pokarm lub płyny dostają się do przewodu pokarmowego, nerwy pobudzają mięśnie, aby zainicjować serię skurczów przypominających fale.
Segmentacja to inny rodzaj mimowolnego ruchu mięśni, który występuje w układzie pokarmowym. W przeciwieństwie do perystaltyki, która występuje w całym przewodzie pokarmowym, segmentacja występuje głównie w jelitach. Segmentacja aktywuje mięśnie okrężne w jelitach, które kurczą się, aby przesuwać jedzenie. Ten ruch daje pokarmowi w jelitach szansę wymieszania się z sokami żołądkowymi i pomaga rozbić go na mniejsze kawałki w celu trawienia. Niektóre organizmy nie są w stanie poradzić sobie z tą czynnością, dlatego warto jest wspierać się odpowiednimi prebiotykami.